Tunus Hakkında Temel Bilgiler

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Tunus Uçak Bileti

Tunus Hakkında Temel Bilgiler
Afrika kıtasının kuzeyinde yer alan ve Akdeniz’e kıyısı olan bir ülkedir Tunus. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, kuzeyinde ise yine Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplamaktadır. 23 bölgeye ayrılmış olarak yönetilen ülkenin başkenti, kendisiyle aynı ismi taşıyan Tunus şehridir. Her ne kadar ülkenin bir bölümü çölle kaplı olsa da, Tunus’un ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayalıdır. Çünkü kalan toprakları buna çok elverişlidir. Nüfusun yüzde 60’a yakını tarım sektöründe çalışır. Özellikle zeytin konusunda dünya sıralamasında önemli bir yere sahiptirler. Bunun dışında narenciye, meyve, sebze ve hurma yetiştirilen ürünler arasındadır. Son yıllarda turizmin de önem kazandığı Tunus’ta, bu konuda pek çok yatırım yapılmaktadır. Modern yaşam ve tarihin bir arada olduğu bir ülke olan Tunus’ta insan ilişkileri önemlidir. Yerel halk kendi aralarında olduğu gibi, turistlere de çok sıcakkanlı yaklaşır. Halkın yaklaşık yüzde 98’ini Müslümanlardan oluşur. Kalan yüzde 2’lik kısmı Hristiyanlar, Museviler ve diğer inançlara sahip kişiler oluşturur.
 
Tunus’un Bölgeleri
Tunus, 23 bölgeye ayrılmış olarak yönetilmektedir. Başkenti, ülkeyle aynı ismi taşıyan Tunus şehridir. Ülkenin diğer önemli şehirleri şöyledir: Kartaca, Djerba, Gabes, Kairouan, El Kef, Sfax, Sousse, Douz.
 
Tunus Nerededir?
Kuzey Afrika’da yer alan Tunus, Akdeniz'e kıyısı olan bir ülkedir. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, kuzeyinde ise Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplamaktadır.
 
Tunus’ta Konuşulan Diller
Tunus ülkesinin resmi dili Arapça’dır. Ancak bunlar dışında “Tounsi” ya da “Derja” olarak adlandırılan Tunus Arapçası ile Berberi dilleri de konuşulanlar arasında yer alır. Her ne kadar resmi bir yanı olmasa da ticari ilişkilerde, eğitimde ve basılı yayınlarda Fransızca da kullanılır. Ülke içinde pek çok tabelada da yer alır.
 
Tunus Din ve İnanç
Tunus halkının yaklaşık yüzde 98’i Müslüman'dır. Kalan yüzde 2’lik kısmı Hristiyanlar, Museviler ve diğer inançlara sahip kişiler oluşturur.
 
Tunus’un Kısa Tarihi
Tunus, gerek Akdeniz ve Kuzey Afrika hâkimiyeti ve gerekse Avrupa’nın Afrika ile olan münasebetleri bakımından büyük bir stratejik öneme sahiptir. Tunus’un coğrafi konumu, göçebe Berberilerden sonra, daha çok deniz yoluyla gelen çeşitli etnik toplulukların ülkeye yerleşmesinde en büyük faktör olmuştur. M.Ö. 12. yüzyılda Fenikeliler bölgeyi keşfetti ve M.Ö. 9. yüzyılda bölgede Kartaca kuruldu. Kartacalılar, Sicilya ve İspanya'ya kadar koloniler kurdular. O dönemde yeni kurulmakta olan Roma İmparatorluğu için tehdit oluşturmuşlardır. Ancak Pön Savaşları’nda yenilip Tunus'tan sürülmüşlerdir. Şimdilerde Tunus’un yer aldığı bölge, Roma egemenliğinde Afrika Eyaleti olarak yönetilmiştir. Başşehir Tunus 1574 yılına kadar tekrar Hafsi Hanedanlığı’nın elindeydi. Bu dönemde Barbaros Hayreddin Paşa ve Turgut Reis 1556’da Gafsa’yı, 1558’de Kayrevan’ı ele geçirince Tunus’un doğu ve güney sahilleri Osmanlıların eline geçmiş oldu. Cerbe Adası deniz üssü olarak kullanıldı.
 
Tunus’a Ne Zaman Gidilir?
Hem Akdeniz hem de çöl iklimine sahip olan Tunus’a deniz tatili için gidilecekse en iyi dönem yaz sezonudur. Güney bölümündeki çöl bölgesini ise Kasım ayında ziyaret etmek gerekir.
 
Tunus’a Nasıl Gidilir
Tunus’a uçakla gidecekler için ana giriş kapısı Tunus şehri yakınlarındaki Tunis-Carthage Havalimanı’dır. Avrupa’dan uçuşların yapıldığı bir diğer havalimanı ise Habib Bourguiba, Skanes-Monastir’dır. Bu havalimanı tatil beldelerine daha yakındır. Buraya özellikle İngiltere üzerinden çok fazla uçuş bulunur. İstanbul’dan Tunus’a direkt ya da aktarmalı olarak gitmek mümkündür. Uçuş süresi yaklaşık 3 saattir. Bunun dışında İtalya, Malta ve Fransa’dan Tunus’a feribot seferleri mevcuttur.
 
Tunus'da Nerede Kalınır?
Bilet11.com aracılığıyla rezarvasyon yaptırmak için tıklayın!
 
Tunus’ta İklim ve Hava Durumu
Tunus’ta Akdeniz ve çöl iklimi olmak üzere iki farklı iklim türü görülmektedir. Ülkenin kuzey kesimlerinde Akdeniz İklimi hâkimdir. Yani kışlar ılık ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçer. Ülkenin güney kesimi Sahra Çölü ile kaplı olduğundan burada çöl iklimi görülür.
 
Tunus’un Ekonomisi
Her ne kadar ülkenin bir bölümü çölle kaplı olsa da, Tunus’un ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayalıdır. Çünkü kalan toprakları buna çok elverişlidir. Nüfusun yüzde 60’a yakını tarım sektöründe çalışmaktadır. Özellikle zeytin konusunda dünya sıralamasında önemli bir yere sahiptirler. Bunun dışında narenciye, meyve, sebze ve hurma yetiştirilen ürünler arasındadır. Hayvancılık açısından koyun, keçi, sığır ve kümes hayvanları yetiştirilmektedir. Ağır sanayinin gelişmiş olmadığı ülkede deri, kâğıt, gıda ya da elişi gibi hafif sanayi bölümlerinin ekonomiye katkısı mevcuttur. Son yıllarda turizmin de önem kazandığı Tunus’ta, bu konuda pek çok yatırım yapılmaktadır.
 
Tunus Mutfağı
Pek çok Akdeniz ülkesinde olduğu gibi Tunus’un yemek kültüründe de tazelik ön plandadır. Bunun dışında zeytinyağı, baharat, domates ve deniz mahsulleri yemeklerin temelini oluşturur. Ancak baharat konusunda diğer ülkelere kıyasla daha farklıdır. Acı kullanmayı çok severler. Kırmızı biber, sarımsak ve farklı baharatlarla hazırlanan “harissa” adlı acı sosu pek çok yemekte kullanırlar. Kullandıkları baharatlar arasında kakule, taze ve kuru nane, kişniş, kimyon, karabiber, toz kırmızı biber ve tarçın yer alır.
 
Tunus’un Festivalleri
Tunus’taki festivallerin çoğu yaz aylarında yapılmaktadır. Genellikle müzik, zanaat ve Tunus kültürü üzerine şekillenmiştir. Her yıl Ramazan ayında Tunus şehrindeki belediye tiyatrosunun çevresinde “Tunus Medine Festivali” düzenlenir. Geleneksel dini törenlerin yanı sıra farklı ülkelerden film gösterimleri yapılır ve konserler düzenlenir. Tunus’un en yüksek dağı Oasis bölgesinde her yıl Mart ayında festival düzenlenir. Burada Tunuslu şair Abou El Kacem Chebbi anmasının yanı sıra Tamerza kültürünü tanıtmak amacıyla farklı etkinlikler de yapılır.
 
 
Tunus uçak biletleri en uygun fiyatlarla Bilet11.com'da.Sizlerde 444 34 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerimize bağlanarak yurt dışına uygun fiyatlarla seyahat edebilir; Bilet11.com farkıyla ucuza uçmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

 

11 Aralık 2017 Pazartesi 11:38:11

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet